Hebt U veel last van een jeuk huid door eczeem?

Er zijn veel mensen die last hebben van eczeem. Vooral kinderen hebben hier vaak veel last van. Het aantal gevallen van eczeem de laatste jaren toegenomen. Er zijn verschillende vormen van eczeem. Mensen met eczeem hebben vaak veel last van een jeuk huid. De jeuk is vaak moeilijk te onderdrukken. We gaan het eerst eens hebben over soorten eczeem.

Soorten eczeem:

• Contact eczeem. Dit ontstaat door een allergie. Hierbij krijg je huidirritatie door een allergie. Een voorbeeld hiervan is nikkelallergie.
• Je kunt last krijgen van eczeem door teveel gebruik van zeep en water. Door overmatig gebruik wordt de natuurlijke beschermlaag van de huid aangetast.
• Aangeboren eczeem ofwel atopisch eczeem. Je ziet vaak dat deze eczeem zich uit op bepaalde locaties. Dit kan zijn in de bijvoorbeeld de knieholtes.
• Eczeem als gevolg van uitdroging van de huid. Dit komt vaak voor bij oudere mensen. De bovenste laag van de huid, kan het vocht moeilijker vasthouden. Dit zorgt ervoor dat de huid erg droog wordt. Er ontstaan schilfers op de huid en er kan irritatie optreden.
• Eczeem ten gevolgen van oedeem. Oedeem betekent dat jouw lichaam vocht vasthoudt. Vaak zie je dit in de onderbenen. Doordat het lichaam het vocht niet kan afvoeren, slaat het zich op in het lichaam. De onderbenen worden dikker. U kunt erachter komen of U vocht vasthoudt door in uw bijv. onderbeen te drukken. Blijft de afdruk staan, dan houdt U hoogstwaarschijnlijk vocht vast. Het vocht wil toch naar buiten. Dit kan irritatie opleveren.
• Seborroïsch eczeem. Dit is een schilferige aandoening van de huid. Door een bepaalde gist ontstaan er droge schilfers. Vaak zie je dit eczeem in de haarstreken. Vooral in het hoofdhaar, maar ook wenkbrauwen. Het kan ook zijn dat U het in de neus- en wangplooien heeft.

Wat te doen om huid jeuk te verlichten bij eczeem

Eczeem is een vervelende aandoening. Vooral wanneer U erg veel last hebt van een jeuk huid.

Tips om een jeuk huid te verlichten:

Douche niet te lang, te vaak en te warm. Niet warmer dan 30 graden. Na het douchen: gebruik een bodylotion die mild is voor de huid, maar wel hydrateert. Uitdroging van de huid zorgt voor meer huid jeuk.
Bepaalde textiel soorten kunnen een jeuk huid verergeren. Draag zoveel mogelijk katoen en linnen. Deze textielsoorten zorgen ervoor dat de huid kan ademen. Probeer wol en synthetische stoffen te vermijden. Deze kunnen huid jeuk verergeren.
Probeer contact te vermijden met stoffen die uw eczeem verergeren.
Drink voldoende water. Zorg ervoor dat uw huid niet uitdroogt.