Vervelende nekklachten

nekklachtenNekklachten kunnen erg vervelend zijn. Onze nek is verbonden met veel spieren in ons lichaam. Door deze connectie straalt pijn in de nek dan ook al snel uit naar andere delen van ons lichaam. Dergelijke klachten belemmeren je in je dagelijkse gang van zaken. Je hebt spierpijn en de pijn kan ervoor zorgen dat je tevens last krijgt van hoofdpijn. Ook op de werkvloer zijn nekklachten een voorname reden van ziekteverzuim onder het personeel.

Naast gewone spierpijn is een nekhernia een van de meest voorkomende nekklachten, zowel in de privésfeer als op de werkvloer. Dat komt namelijk omdat veel mensen bij hun activiteiten op het werk herhaaldelijk dezelfde handelingen verrichten. U kent waarschijnlijk wel het fenomeen muisarm of RSI. Nu zult u denken dat met het verdwijnen van de muis (veel computers zoals laptops en tablets hebben tegenwoordig een ingebouwde muis) ook klachten zoals RSI zouden verdwijnen, maar niets is minder waar.

In het gemak van een computer zoals een tablet schuilt een groot gevaar. Je gaat lekker op de bank zitten met je iPad of anderssoortige tablet en gebruikt het apparaat enkele uren. De comfortabele houding die je hebt aangenomen is in veel gevallen een verkeerde houding en belast onder andere je nekspieren. Door herhaaldelijk deze houding aan te nemen tijdens het gebruik van je computer kun je RSI klachten ontwikkelen met een nekhernia als onderdeel daarvan. Waar voorheen dus sprake was van een muisarm kun je stellen dat de huidige klachten vallen onder de noemer tabletnek.

Dat klinkt misschien komisch maar de klachten zijn minder grappig. Een nekhernia kan erg vervelend zijn en de klachten kunnen langere tijd aanhouden. Ook is het lastig voor een arts om de oorzaak van de klachten te herkennen. Daarnaast is het zo dat net als vroeger, toen RSI klachten ook niet altijd even serieus werden genomen, de kans bestaat dat klachten naar aanleiding van verkeerd of overmatig tabletgebruik niet de aandacht krijgen die ze verdienen.

Als een nekhernia namelijk niet tijdig wordt herkend of erkend, dan kunnen de klachten toenemen. Het kan zelfs zo erg worden dat iemand niet meer kan functioneren vanwege de pijn. Deze pijn zal bij het uitvoeren van de belastende handeling namelijk steeds weer terugkomen. Als je voor je werk een computer of tablet nodig hebt dan wordt het gebruik daarvan erg pijnlijk en vervelend. Het is daarom ook zaak om dergelijke klachten erg serieus te nemen. Indien de klachten aanhouden doet u er goed aan een specialist te bezoeken, zodat er zo spoedig mogelijk een behandeling ingezet kan worden.